Zavod za sport i medicinu sporta i u trećoj sezoni uz kamp Deki5

Jedan od osnovnih postulata na kojima počiva Fudbalski kamp Deki5 je očuvanje zdravlja dece, odnosno pravilan rast i razvoj svih učesnika kampa. Upravo iz tog razloga prethodnih godina Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije bio je aktivno uključen u rad kampa našeg proslavljenog fudbalera Dejana Stankovića.

 Svi polaznici kampa radili su detaljna testiranja kako bi se otkrile nepravilnosti u telesnom razvoju, izvršile korekcije i uradila preventiva za potencijalne problemi koji bi kasnije mogli da nastanu. Sa istom praksom kamp Deki5, koji se ove godine  održava na Zlatiboru i Divčibarama od 19. jula do 22. avgusta, nastaviće se i u trećoj sezoni.

– Ono što radimo sa decom su testovi osnovnih obrazaca kretanja, skraćeno FMS, koji nam daju sve potrebne informacije o telesnom statusu svakog deteta i disbalansima u obrascima kretanja ukoliko oni postoje – počinje priču Nemanja Badnjarević, profesor sporta u Zavodu za sport i medicinu sporta u Beogradu i dodaje:

– Dobijamo izuzetno dragocene informacije, a testovi su prilično obimni i odnose se na procenu motoričkih sposbnosti. Sledeći bitan segment je specifična „baterija“ testova za fudbal, kao i testovi za procenu brizine, eksplozivne snage opružača nogu i test za procenu specifičnosti agilnosti, odnosno test sa loptom. Nakon izvršenog testa svaki polaznik kampa dobija izveštaj o trenutnom statusu i motričkim sposobnostima kao i preporukama za korekciju i poboljšanje tih motoričkih sposobnosti

Kao najčešći problemi koji se uočavaju, po rečima Badnjarevića, su upravo osnovni obrasci kretanja.

– To zaključujemo na osnovu toga kako deca izvode čučanj, iskorak, prelazak preko prepone. Upravo u tim segmentima se javlja najveća potreba za korekcijama, ali dobra stvar je što se ovakvim pregledima ili testovima to na vreme može uočiti i uraditi korekcije. To je od presudnog značaja. Ako dete ne može pravilno da izvede osnovne elemente kretanja, ne može ni da razvije brzinu. Ako ne može pravilno da čučne – ne može da se razvija snaga. Sve to je povezano, a na ove elemente se dalje nadovezuju motoričke sposobnosti – objašnjava Badnjarević.

Ono što svima u kampu Deki5 predstavlja posebno zadovoljstvo je činjenica da kontinuirani rad dece po preporukama stručnjaka iz Zavoda za sport i medicinu sporta donosi izuzetan i jasno primetan napredak:

– Svaki vid disbalansa dovodi do ograničenja u kretnjama, a može da dovede i do deformiteta. U značajnoj meri ograničava se napredak u razvoju, a rad na tim korekcijama značajno smanjuje rizik od povređivanja, što je jako bitno – rekao je Badnjarević. 

I poruka za kraj:

– Izuteno je važno da se deca testiraju, a njihovi rezultati prate i analiziraju. Nije bitno koje dete će na testovima biti najbrže, to deca i sama među sobom dobro znaju. Važno je da se uradi dobra dijagnostika, periodično prati i pravovremeno utiče na eventualne negativne pojave – zaključio je Badnjarević.

Скочи на траку са алаткама