Kopaonik

Poznat i kao Srebrna planina, Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji sa dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km. Udaljen je od Beograda 260 km. Jedan njegov deo je zaštićena zona pod imenom Nacionalni park Kopaonik, u okviru kojeg postoji veći broj zaštićenih prirodnih celina, a na njemu se nalazi i najveći skijaški centar u Srbiji.

Najviši vrh planine je Pančićev vrh sa 2.017 metara, na kome se nalazi mauzolej čuvenog srpskog prirodnjaka po kome je dobio ime. Ceo masiv je dobio naziv po velikom rudnom bogatstvu koje je na njemu eksploatisano još od srednjeg veka, a na njegovom širem prostoru je smešten čitav niz kulturno-istorijskih spomenika iz perioda od 12. do 15. veka.

Zahvaljujući razvijenom turističkom centru sa savremenim hotelima i pratećim objektima, Kopaonik predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji. Zime su hladne sa snegom, a leta topla i sunčana. Sneg pada oko 159 dana u godini, od novembra do maja, a Kopaonik je zbog šetnji po prirodi ugodan i tokom leta i jeseni.

Sportski turizam na Kopaoniku je najzastupljeniji na delu Kopaonika – Brzeće, mesto koje se nalazi na 1100 m/nv, što predstavlja idealnu nadmorsku visinu za sportske pripreme.